Zdrav splet Pasja prehrana Danes je pasja prehrana že več kot samo na eni polici

Danes je pasja prehrana že več kot samo na eni polici

Danes je res težko poiskati hrano za pse, ki bi bila primerna za tvojega kosmatinca.

Že sama veterina se je toliko spremenila in napredovala, da vedno bolj poudarjajo in naštevajo vzroke ter nasvete za zdravo prehrano. Prav tako se vedno bolj poudarja, katere sestavine so pri pasji prehrani pomembne in katere so škodljive, ali nekoliko manj zdrave. Hkrati pa tudi je vedno več poudarka, da so si psi med seboj različni in imajo vsi svoje potrebe, ne glede na to kakšne velikosti ali pasme smo.

Zato danes v trgovini, pasja prehrana ni samo na eni polici, ampak se pojavlja kar na več policah.

Tako se pasja prehrana lahko razdeli na:

  • mokro hrano,
  • briketirano hrano
  • surovo hrano
  • hladno stiskano hrano.

Brikete sicer vedno bolj izpodrivajo, čeprav so ravno tej doprinesli tudi dolgo življenjsko dobo. So pa zato bolj kontrolirani in bolj prizadevni, da niso tako visoko termično obdelani, in pa sestavine ki jih briketi vsebujejo, so vedno bolj izbrane kakovosti.

Prav tako velja za hladno stiskano hrano za pse, ki se sicer navidezno ne razlikuje dosti od briketov. Le da so tej obdelani pri nizkih temperaturah in zato so sestavine bolj hranljive, hkrati pa se paleti v želodcu bolje raztopijo in razgradijo, medtem ko se briketi napihnejo, in potrebujejo malo več časa za razgrajevanje.

Danes je pasja prehrana že več kot samo na eni polici

Seveda se prisega, da je surova hana najbolj kvalitetna, čeprav so še vedno neki predsodki, predvsem starejših generacij, da pes postane agresiven, če je surovo meso. A vseeno, surova pasja prehrana potrebuje kar nekaj pozornosti in izobraževanja, kar posledično vzame kar nekaj časa.

Tudi mokra pasja hrana, načeloma sama po sebi nima negativnega pridiha, le da je po navadi bolj okusnejša in se kužki hitro razvadijo, se pa jo priporoča starejšim psom, in psom, ki težko grizejo, čeprav se pa zelo dobro obesne tudi kot kakšen priboljšek, kot glavni obrok.