Zdrav splet Čičerika Kaj sploh je čičerika

Kaj sploh je čičerika

Nekateri ne poznajo čičerike, nekateri pa jo uporabljajo redno in je enkrat na teden ali več na njihovem jedilniku.

Čičerika spada med stročnice metuljnic in je bogata z beljakovinami. Danes gojenje čičerike zelo narašča, največ pa v Zahodni Aziji. Največje pridelovalci čičerike so Indija, Avstralija, Pakistan, Turčija. V Sloveniji pa je gojenje omejeno le za osebno porabo.

V Sloveniji prodaja čičerike vedno bolj narašča, to pa je povezano že z tem, da so ljudje vedno bolj nagnjeni k zdravi prehrani, kar pa čičerika je.

Vsebuje, kot smo rekli veliko beljakovin, vitamine A,C,D in B12, B6, prav tako pa magnezij, železo, kalcij. Z čičeriko lahko popolnoma nadomestimo meso in tako je popolna prehrana za vegane in vegetarijance.

Iz čičerike lahko pripravimo ogromno jedi. Za nas so lahko kot priloga v solati, za naše najmlajše pa lahko naredimo juho ali pa polpete. Izbira jedi, ki vsebujejo čičeriko je ogromno. Poznamo tudi dober namaz iz čičerike in že bomo zjutraj priskrbeli dober kvalitetni zajtrk z beljakovinami.

Nekako si doma ne sadimo čičerike, pa bi si jo morali, če imamo dovolj prostora, ker nam ne bo žal.

Sajenje čičerike doma:

Čičerika je stročnica in potrebuje toplo zemljo. Čičeriko tako sejemo nekje na sredini maja meseca. Ne prenese nizkih temperatur in če ne bomo sejali v pravem času nam bo zastala v rasti, manj cvetela in rodila. Medvrstne razdalje naj bodo 50 cm, razdalja v vrsti pa 10 cm. Čičerike ni potrebno veliko zalivati, saj dobro dela v suši in vročini. Čičerika bo zrela, ko bodo stoki rjavi. Plodove trgajte sproti, da boste imeli čim več pridelka. Zrnje pa kar shranjujte v plodovih, tako vam bodo dolgo zdržali in ga tako tudi skladiščite in ga vzemite ven, ko ga boste uporabili. Čičerika je podobni pridelek, kot fižol, če sadite fižol posadite še čičeriko in si priskrbite beljakovine na vrtu.